Translator

Monday, May 27, 2013

AVM'ye karşı ÇARŞI

   Daha öncede AVM'ler  ilgili yazı yazmıştım. AVM'lere çok sıcak bakan bir insan değilim.Ne kadar kaliteli bir hava verse de çevreye, içi boş geliyor.Benim için  kapalı mekanlar belli bir dakikadan sonra .boğucu oluyor.
    Eskici bir yapım yok ama eskilerin olgunluğu yani yapısal anlamada yani binaların güzelliği , ince ince işlenmesi emek harcanması şimdiki yapılarda yok. Ölçü sadece genişlik ve büyüklük. Hazır yapılmış lego gibi, AVM'ler. O yüzden, çok sık olmasa da, Çarşılara giderim. Gittiğim yabancı yerlerde de Çarşıları ziyaret etmek isterim. Belkide bu istek yaşımın olgunluğu ile ilgilidir.
     İzmir'den bahsedeceğim. Tabiki KEMERALTI'dan bahsedeceğim.İzmir'in bir zamanlar kalbi olan şimdilerde kalbi olmasını sürdürmeye çalışan Kemeraltı. Bırakın bir zamanlar Çarşı olma özelliğini yani en önemli esnaflarının olmasını, İzmir'in en önemli tüccarlarının yazıhanelerinin, doktorlarının muayehanelerinin, en önemli terzilerinin dükkanlarının, lokantalarının ,moda evlerinin, vesairelerinin olduğu bir yerdi. Şimdilerde sadece küçük esnafın olduğu birkaç lokantanın kaldığı, kısacası her şeyden birazın kaldığı yer, Kemeraltı.
      En önemli noktası Kemeraltı'nın bence Hisarönü. Yani Osmanlı'dan kalan Hisarcami'nin önü. Kızlarağası Han'ın bitişiği. Bir kesişim noktası, bir mola noktası diyebiliriz. Yemek için, özellikle de döner ve kahve molası, tatlı yemek molası vermek için çok güzel. Birde oraya yakın ara sokakta ki küçücük balık lokantası.Küçük bir meydancıktır,  Hisarönü. Tıklım tıklımdır.Ama çok güzeldir.Mutlaka gidilmesi görülmesi yani "çarşı pazar" gezilme gereken bir yerdir.


No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...