Translator

Monday, August 27, 2012

İnsanlığın Yeni Sicil Kaydı

   Ülkemizde ve diğer ülkelerde yaşayan herkesin bir sicili vardır. Ekonomik, sosyal ve adli sicil kayıtları gibi.Bazı yerlere başvururken özellikle  iş başvurusu yaparken, sicil kaydı isterler. Ama artık nur topu gibi bir sicil kaydımız daha olacak ve sanırım eski sicil kayıtlarının  yerini alacak.
   Kesin duymuşsunuzdur ama ülkemizde daha yaygınlaşmadı. Tabi ki her şeyin müsebbibi olan  Amerika'da yaygın. Nedir bu yeni sicil kaydı? "Klout Puanı". Klout Puanı 0-100 arası bir puanlama sistemi. Bu puanlama sizin sosyal medyadaki varlığınızdan puanlanır. Önce Klout sistemine üye oluyorsunuz bilinen yöntemlerle ve diğer üye olduğunuz sosyal medyalara bağlıntı veriyorsunuz ve puanınız ortaya çıkıyor.Sosyal Medya'daki durumunuz göre değişkenlik gösteriyor. Gerekli mi? Şöyle cevaplayayım. Türkiye'de dinlemiştim. Adamın bir( hep adamın biri olur) Amerika'da iş başvurusu yapıyor pazarlama-satış için. İnsan Kaynakları Müdürü "Cv'niz güzel Kout Puanınız kaç?"diyor Adam "Klout Puanı diye bir şey bilmiyorum" diyor. Müdür "sosyal medyada var mısınız" diyor. Evet cevabından "ben öğrenirim" diyor ve puanına bakıyorlar. 35 civarı çıkıyor. Yani düşük. Adam "ne olacak şimdi?" diye soruyor. Müdür "ben sizi tercih edecektim" diyor "ama başvuru yapan diğer kişinin puanı 7"1 diyor ( yanılmıyorsam) "onu seçeceğim" diyor ve üzgün olduğunu belirtiyor. Adam araştırıyor ve böyle bir şeyin gerekli olduğunu öğreniyor. Bir kaç hafta çalıştıktan sonra o da puanını 75' e çıkartıyor. Başka yaptığı iş başvurusuna  kabul edilmesinde bu puan etkili oluyor.
    Aslında "Klout Puan" sistemi çok önemsenecek bir şey değil. Ama Globalleşen Dünya'da, Sosyal Medya'nın çığ gibi büyüdüğü Dünya'mızda,  yakında "Klout Puan" sistemi hayatımıza girebilir ve bizim gerçek anlamda sicil kayıtlarımızın yerini alabilir. Hazırlıklı olun, hiçte kolay olmuyor:)

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...