Translator

Monday, August 6, 2012

EXPO 2020 İZMİR



     Bilen biliyordur ama bilmeyenler için belirtelim. İzmir #Expo2020'ye aday şehir.Daha önce  Expo 2015 için aday olmuştu.Ama kaybetti.Kaybettiği rakip Milano'dur. Expo 2020 için adaylar Tayland'ın Ayutthaya, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo ve Dubai'dir.
    #Expo çok büyük uluslararası etkinlik organizasyonudur. Sosyal, Ekonomik, Kültürel ve diğer alanlarda şirketlerin ve sivil toplum örgütleri gibi kuruluşların katıldığı bir olaydır.İzmir böyle bir organizasyona hazır mı ya da 2020 yılına böyle bir organizasyonu yapabilme şartlarını hazırlayabilir mi?!!! #Expo2015  adaylığına baktığımızda yıl 2012'nin yarısını geçtik ve bence böyle bir organizasyonu kaldıramazdı.
    Tema olarak "sağlık" temasını kullanmışlar. Bunun için jeotermalden yola çıkmışlar.İzmir'de jeotermal sıcak su kaplıcaları denince akla Balçova Termal gelir. Çünkü başka yer yoktur. Orası da çok küçüktür. Expo'ya gelecek olan ziyaretçi saysını düşününce. Gelişmesi de mümkün gözükmüyor. Peki nereye yapılacak yeni jeotermal sağlık merkezi ya da yapılacak mı?Cevabı zor ya da yok.
    Logosu bence iyi değil. Tema ile uyumlu olsun demişler ama olmamış. Birincisi içinde mavi renk yok. Çünkü İzmir demek, "Deniz" demek. İzmir "özgürlük" ve "çok kültürlük" demek Bunlarda yok. Olması lazım çünkü tanıtım videosunda çok kültürlülüğe parmak basmak istemişler fakat tam anlatamamışlar.
     Birde "Modern" yapılaşmaya örnek olacak binalarımız yok. 2020 yılına kadar olur mu? Zanetmiyorum. Bizde mantık şu; siz bize bu görevi verin biz 2020 ye yetiştiririz. Yarıştığımız ülkelere şöyle bir göz gezdirdiğimizde, Ayutthaya şehri konumu itibariyle fena durmuyor.Ekaterinburg geniş yerleşim alanları ve modern yapılar dikkat çekiyor. Sao Paulo gelişmişlik göze çarpıyor. Burada Dubai zenginliği ile öne çıkıyor tabi ki.
     İzmir'in sorunlarından bir tanesi toplu ulaşım sorunun çok yetersiz ve çoğunlukla  otobüslerin de eski araçlar olması. O güne kadar değişir mi, değişenler ne kadar yıpranır ve sağlık bir şekilde kalır tahmin edemiyorum.Dahası deniz ulaşımı yeterli ve teşvik edici değil.Otel sayısı yeterli değil ve istenilen düzeyde otel yok. Semtlerimizin yapısı, gezinti yapmaya müsait değil. Tek yer Alsancak semti. Orası da yoğunlukta keşmekeş olur. Ciddi ve güzel bir meydanımız yok. Tarihi açık hava çarşısı Kemeraltı'nın durumu çok kötü. Limanın taşınması gibi bir durumda var.Tam anlamıyla ciddi bir yatırım yok.Alışveriş Merkezleri yapılmaya başlandı. Belki getirisi olabilir.Ama iyi bir "tanıtım" yapılmadığı kesin.
Yarıştığımız şehirlerin tanıtım videolarını ve İzmir'in #Expo 2020'in  videosunu yayınlayacağım.Ben umutlu değilim. Bakalım siz ne düşüneceksiniz?Sırasıyla  Taylan,  Brezilya, Rusya ve İzmir. Dubai'nin videosu (linki http://expo2020dubai.ae/en/our_bid) temasıyla uyumlu olmuş.

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...