Translator

Monday, July 30, 2012

Sanatçılarımız

  Bizim sanatçılarımıza, neden kötü davranırlar ya da sanatçılar ne kadar entelektüel, hümanist, fikir babası,toplum önderliği görevini üstelendiği kadar birbirlerine sahip çıkmazlar?Neden?
resim 123movies.info dan alıntıdır.

   Bunu bir çok örnekle anlatabiliriz. İlk sorunlar mesela, "Yeşilçam" Oyuncularıyla başladı. Kim mesela? Erol Taş Büyük Usta. Kötü karakterleri oynayan, kötüyü bize en iyi  şeklide anlatan, iyi kalpli, "Koca Yürekli" insan. O'nun gecenin bir göründe uykulu uykulu, siyah beyaz ve renkli "Eski Türk Filmleri" denen muhteşem filmlerini izledim. Ama unutamadığım bir görüntü vardı 90 yılların başında, 10-12 yaşlarında Erol Taş ile bir kahvede yapılan röportaj, O zamanlar tabi tam bilmiyorum nasıl biri ama ailemdekiler ile merakla O nu izliyorduk. "Büyük Ustayı" .Meğer kahve O'nun O işletiyormuş. Ekmek parası kazanmak ayıp mı? Hayır.  Bugünküler cafe restaurant işletiyor. O kendi kafasına göre kahve işletiyordu. Ama belirttiğim gibi ekmek parası için zor geçindiğini söylüyordu, hatırlıyorum.Kahve açmak çok pahalı işletmesi para getirmeyen bir iş.Sinemadan kazandğım parayla ancak çocukları  okutup, karınlarını doyurdum diyordu. İşte Aslında sanatçılarımıza verilen değer.  Maddi olarak da hiçbir şey vermiyoruz. Yaklaşık 600 film.Sadece şöhretlere.Bu basit bir örnek.
http://www.itusozluk.com/gorseller/sami+hazinses/35466
   Peki diğer emektarı Sami Hazinses, huzur evinde kötü şeklide bulunan 75 yaşında ölen Aliye Rona. Sayılması uzun süren filmde oynamış. Türk Tiyatrosu'nun "Divası" 64 yaşında maddi zorluk içinde ölen Cahide Sonku. Birde Müjdat Gezen muhasebecisiyle sorun yaşan ve evini sürekli ipotek ettirerek okul açan ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan insan.Bunlar belirli dönemlerden örnekler.Tabi önemli bir sorun olan  "Sansür" meselesi ayrı bir konu.
resim meleklermekani.com alıntıdır.
     Son olarak Nurseli İdiz. Aslında yazıyı yazmama sebep olan O. Gazetedeki fotoğrafları çok kötü görüntüler.Nurseli İdiz'in oyuna gitmiştim yakın zamanda Can Gürzap'la oynadığı. Güzel bir oyundu. Çok güzel oynuyordu Nurseli İdiz.Özellikle ses tonundaki hakimiyet harikaydı. Bu halde olması kötü. Bir çok yorum yapılmış. "Devlet sahip çıksın" diye. Bence komik. Vatandaşlar sahip çıkıyor. Çünkü oyunları full çekmişti. Peki ya meslektaşları. Onlar sahip çıkıyor mu? O'da şöyle bir şey söylemiş: Muhasebeci . Bu doğruysa nedir bu muhasebeci sorunu? Herkes hesap kitap mı bilecek? Sanırım kanunlarımızda da şöyle bir açık var. Siz muhasebeciye vekalet veriyorsunuz , iş yapsın diye. O işini yapmadımı, kabak size patlıyor, muhasebeciye değil.Esas devlet bununla ilgilenmeli.
    Bu konu yaz yaz bitmez. Daha kimler var. Ama benim sevdiğim ve ötelenen Hülya Avşar'ın bir sözü var. O'nunla bitireyim. "Sanatçıdan dost olmaz" demişti. Doğru mu?
     

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...