Translator

Thursday, July 23, 2015

Kedi Sağlığı Hakkında Küçük Bilgiler

   Kedilerin gözlerinde bazen çapaklanma ve sulanma olur ve gözleri kapanır. Bu genellikle küçük ve biraz daha büyük kedilerde de olur. Nadiren tırmaklaşma sonucu büyük kedilerde olur. Bunun ilerlemesini engellemk için "Gentagut" denilen bir göz burun kulak damlası vardır. İnsanlar içindir ama kediler içinde kullanılır. Hastalık geçene kadar kullanılımalıdır. Ama daha bir iltihapik durumda zaten vetenire götürülüp antibiotik iğne yapılmalıdır.
   Birde kulak manratı denilen bir hastalık vardır. Kaşıntı yapar. Normal bir kaşıma ve pire kaşıntısı ile karşılaştırmamak için, kediler kulaklarının tam arkasını şiddetli bir şekilde kaşırlar (tırmalarlar) ve ses çıkartırlar.  Normal başında yakalarsanız  ya da ufak bir kulak arkası yara varsa hemen  "Gentagut" dökmeye başlayın. Çünkü ileri durumlarda kulak içi kanama oluyor ve kan dolmasıyla ölümcül sonuç oluyor. İleri durumda olması, kulağın tam arkasıda koca bir yara oluyor kaşımaktan ( aslında kaşımak istedikleri yer tam kaşıdıkları yerin kulağın içi) büyük yara oluyor. Hemen vetenire götürülüp varsa kanın boşaltılması, antibiotik ve damla. Daha da ileri durumlarda tedaviye cevap vermezse kulak arkasından ameliyatla kulağı temizlemek.
    Birde boyunları yamuk olan kediler var. Çarpma, kavga sonrası kedilerin boyunlarında hasar oluşup, boyun yamulmaları oluyor. Yürürken dengesizlik, sıçrarken dengesizlik oluyor.Bazıları olduğu yerde dönüyor. Bunun tedavisi kortizon tedavisi. Boyun damarlarını gevşetmek lazım. Bazı veterinerler bunu yapmıyor. Antibiotik tarzı bir iğne yapıyorlar. Doğrusu Kortizon tedavisi. Bu tedavi süreci hasara göre değişiyor. Tam bir iyileşme söz konusu olmuyor. Çünkü fizik tedavi lazım ama o da hayvanlar yapılamıyor. Ama hayatlarına devam edebiliyorlar. Bu tür kediler kesinlik sokağa ya da arabanın, motorun, bisikletin olduğı yere bırakılmamalı .Çünkü boyundaki hasar ani dönmelere ve hareketlere müsade etmiyor ve kaçamıyorlar.Sonuç ölüm!
   Umarım bu küçük bilgiler yararlı olur.
.

2 comments:

Begonvilli Ev said...

Bu harika bilgiler için çok teşekkürler. Geçtiğimiz haftalarda iki kedim de nasıl olduğunu bilmediğim nedenlerle bir kaç gün ara ile eve sakatlanmış olarak geldiler. Aslında evden fazla uzaklaşmayan fazlası ile evcil kediler. Filmlerini çektirdim. Birinin göğüs kemiği zedelenmiş. Diğerinin de kalçası. Jane'in göğsünde kalıcı bir deformasyon oldu:( Yine de oldukça iyi durumda.Diğeri tamamen iyileşti. Şimdi gözlerim sürekli üzerlerinde ama sonuçta bir yere kadar koruyabiliyoruz. Olabilecek olumsuzluklar hakkında bilgili olmakta yarar var.

EVREN KONAKÇI said...

+begonvilli ev cok geçmiş olsun.evet be kadar kontrol etsekte zarar gorebiliyorlar. Veterinerlerde bazen neden fiziksel zarar gördüğünü anlayamiyorlar. Diğer taraftan cevre insanlarinin sevmeseler bile hayvanlarin canli olduklarindan duyarli olmaları!

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...