Translator

Wednesday, June 19, 2013

Polisi Kötü Bilmek


   Dünya'da  Polis Teşkilatının varlığı Roma İmparatorluğu dönemine dayanmaktadır. Dünya'da ilk modern polis teşkilatı İngiltere'de görülmektedir.Türkiye'de 1845 yılında modern Türk Polis Teşkilatı görülmüştür. 1937 yılında Emniyet Teşkilatı olmuştur.Peki neden hep Polisler kötü bilinir?
   Bununla ilgili sosyolojik bir araştırma yapmak ,bir anket düzenlemek ve bir tez yazmak isterdim. Böyle bir tez, rapor var mı yada geniş çaplı bir röportaj tarzı bir belge var mı bilmiyorum,rast gelmedim.Ama her zaman ki gibi kendi düşündüklerimi yazacağım
   Gezi Parkı olaylarıyla Polis ve davranışları yeniden gündeme geldi. Peki Polis neden böyle sert davranışlar sergiliyor ya da  sert davranması isteniyor ve hep Polis kötü biliniyor. Benim insan varlığını algılamam "İyi ve Kötü" diyedir. Yani Polisin içinde de kadın ya da erkek olsun iyi ve kötü vardır.Ama bildiğimiz özellikle Amerikan filmlerinden öğrendiğimiz "İyi Polis, Kötü Polis" manasında bir cinlik değil tamamen insanlık anlamındadır.Peki Polis tek başına davranışlarını beliryebilir mi ya da inisiyatif alma yetkisi ne kadar geniştir?
  Dünya'da da baktığımızda Polis algısı kötüdür. Çünkü vatandaşın üzerine hep Polis gönderilir yasalarla vatandaşın arasına hep Polis girer. Polis hem güçlüdür hem güçüzdür. Güçlüdür copu silahı vardır. Güçsüzdür amirleri büyükleri  vardır.Sinema sekötürüne baktığımızda veya televizyon sektörüne baktığımızda ya da benim bildiğim Nejat Usta'nın (Uygur) Cibali Karakolu'na baktığımızda çoğunlukla ele alınan konulardan biri Polis olduğunu görüyoruz. Polis protesto gösterilene müdahale ederken sevmiyoruz ama bir suçluyu perişan edince Behzat Ç gibi seviyoruz. Aslında bu Polis mesleğinin ne kadar önemli ne kadar eleştiriye açık olduğunu gösterir.
   Önemli olması Polisin bir dikkati sonucu suçluyu ortaya çıkarması ya da dikkatsizliği sonucu suçluyu kaybetmesi önemli olduğunu gösterir. Sokakta adaleti sağlar.Diğer taraftan çünkü sokakta adaleti kendine ya da başkasına sağlayabilir! İşte bu yüzden de eleştiriye açıktır.
    Peki Dünya'da da, Gezi Parkı gibi olayları gibi olaylar yaşandığında Polis neden hep birilerinin Polisi oluyor? Neden Polis Bodyguard gibi kullanılıyor? Polis neden inisiyatif alıp kendince sert müdahale edilmesi istenildiğinde bunu engellemiyor? Kötü meslektaşlarını korumak için mi yoksa işini kaybetmemek için mi?Bu insanlar mesleğe seçilirken adaleti sağlamak düzeni korumak için mi yoksa bazı insanların haklarını korumak yani daha eşit insanların haklarını korumak için mi seçiliyor?
    Yukarıda belirtmiştim. İyi insan Kötü insan. Vatandaş olarak Polisi kötü bilmemek içlerinde de İyi polis olduğu bilmek ve onlara İyi olan Polisleri bulmak onlara destek olmak yalnız bırakmamak. Diyebilirsiniz ki sen hiç cop yedin mi biber gazı yedin mi? Hayır. Ama Polisin eline düştüm.Bizim ama  özellikle bir arkadaşım yakın geleceği İyi eğitimli bir Polis sayesinde ısrarlarımız sonucu bizi dinlemesi sonucu ve adaleti sağlamasıyla kurtuldu! Kötü denk geldin mi? Evet. Kötülük yapana şahit oldun mu? Evet.
    Peki İyi Polis nasıl ortaya çıkartacağız.Adaleti istemekle!Polis Sendikalaşmasıyla. Böylece Polisin hakkının korumasıyla ve kendini güvende hissetmesi ama aynı zamanda kanunsuz emri yerine getiren Polisin ve vatandaşa Kötü davranan Polisin meslekten atılmasını da sağlayacak bir Sendika. Vatandaşı da dinleyecek bir Sendika.Vatandaş olarak bunları talep etmeliyiz. Ve tabiki "İyi" savcı ve hakim de talep etmeliyiz.  Polisleri ortaya çıkarmalıyız. Tabi bu bütün kamu kuruluşları için geçerli ama o ayrı bir yazı konusu.
    Sonuç olarak Polisi toptan reddedemeyiz tıpkı " Kötü " hakim ve savcının varlığını bilipte, Hukuku  reddedemiyecemiz gibi. Ama Polisin birilerinin Bodyguardı gibi kullanılmasının önüne geçecek yasaların ve yaptırımların olmasını için çabalayıp, sağlamalıyız.

Not: Slyvester Stallone'nin 1997 yapımı Copland filmini tavsiye ederim.
 

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...