Translator

Saturday, June 29, 2013

Kalbin Ege'de Kalması

   Biliyorsunuz, sözleri Sezen Aksu, Şehrazat, Yelda Karataş tarafından yazılan müziği Atilla Özdemiroğlu tarafından yapılan "Kalbim Ege'de Kaldı" şarkısından yola çıkarak sizlere insanın neden "Kalbi  Ege'de Kalır" anlatmaya çalışayım.
   Ege Bölgesi Türkiye'nin 4. büyük bölgesidir.Kendi içinde iki ayrılır. İç Batı Anadolu ve "Ege Bölümü" yani adını aldı bölüm. EGE deyince akla gelen kıyı bölümü olan yer.Bu bölüm Ege Bölgesi'nin Kuzey'de Edremit Körfezi Kaz Dağları'ndan başlayarak, Güney'de Fethiye bölümüne kadar olan yer.Şimdi sizlere Kuzey'den başlayarak anlatmaya çalışacağım.
   Kaz Dağları,Ege'nin  hatta Türkiye'nin oksijen depolarından bir tanesidir. İnsanların sağlıklı nefes alabileceği, yazı serin geçirebileceği ama kışın diğer yerlere göre daha soğuk geçirebileceği mükemmel yeryüzü cennetlerinden biridir.Astım hasta olanlara orası önerilir.Orada kendinizi dinlersiniz, sakinliği sessizliği bulursunuz. Yani aslında yaşamaya, nefes almaya şükredesiniz.
   Dağlardan aşağıya inelim. Muhteşem bir körfez -cennet mekanla- karşılaşırsınız . Edremit Körfezi Tabiki Ayvalık. Muhteşem  -soğuk olduğu için ılık sıcaklık isteyenler Temmuzda itibaren girmeyi tavsiye ederim- deniz ile karşılaşırsınız. Tabiki yüzmenin dışında harika koyları olan bir yer. Tabiki balık yemeği yenmenin keyfinin bir başka olduğu yerdir. İçki içmek isteyenler için harika rakı manzarasına sahip ve aynı zamanda şarap tatları olan bir yerdir. Ve tabiki muazzam zeytin yağlarının üretildiği ve zeytin yağı yemeklerinin, mezelerinin yapıldığı yerdir. Hele o zeytin yağları asırlık zeytin ağaçlarına sahip olması ve oradaki iklim sayesinde daha iyi yetişen zeytinlerden üretilen o muhteşem zeytin yağları. Neredeyse yol kenarında her yerde satılan zeytin yağlarında mutlaka alıp evinize götürürsünüz ama oradaki yemeklerin tadı damağınızda kalır.
    Yola deva edelim ve ortalara doğru gelelim Benim memleketim İzmir (Smyrna) Herkesin bildiği hatta ben okurken bütün coğrafya öğretmenlerinin söylediği, Türkiye'nin en güzel Şehri İzmir. 5000 yıllık bir şehir. Muhteşem tarihi hazinesi olan, yıllardır biriken bütün kültürleri içinde barındıran Asırlarca birçok kültüre ev sahipliği yapan İzmir. Sıcak kanlı insanları, bir o kadar özgürlüğüne düşkün, birazda rahatına düşkün yaşamayı seven  İzmir. Hayata karşı olum bakan İzmir.İzmir'i uzun uzun anlatabilirim. Ama bu torpil geçmek olur ve bazı şeyleri keşfetmeyi siz bırakmalıyım.İzmir'in en önemli yerlerinden biri duymuşsunuz Kemeraltı tarihi çarşısı.Bir açık hava çarşısıdır. Herşeyi bulabileceğimiz tarihi yerleri olan bir yerdir. Şadırvanaltına uğrayarak yemek yeyip, kahve içebilirsiniz Havra sokağından geçer balık pazarını görürsünüz. Fotoğraflar çekebilirsiniz.Konaktan Kemeraltına girip  Kuzeye doğru yürürseniz Agora kalıntıları çıkar. Çok güzel şekilde yenilendi mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Konak Varyant'tan Kadifekale'ye çıkar İzmir'e yukarıdan bakarsınız.Ya da tarihi Asansör'den İzmir'e bakabilirsiniz. Bornova ilçesine gidip müze olan tarihi Levanten Köşklerini gezebilirsiniz. Veee tabiki KORDON. güneşin batışını yakaladınız mı değmeyin keyfinize. Aaa burada bir Ladino Yahudi böreği olan ve sadece İzmir'de yapılan Boyoz yemeği unutmayın. Devam edin Urla 'ya gidin Şarap bağlarını görün. Seferihisar, sakin şehrimiz. Tabiki buralarda da bizim zeytin yağlarımız var.Çeşme ve Alaçatı eğlence, deniz, güneş, tatil, aşk , mutluluk, festival gibi güzel şeylerin olduğu bir yer.
     Devam edelim yola Kuşadası'na bakalım. Uluslararası bir yer. Bir çok Cruise gemilerinin rotasında olan bir yer festivallerin konserlerin olduğu bir yer.  Kuşadası'na giderken Efes Harabeleri ve Meryem Ana'ya Şirince'ye bir uğrayın derim .Ortaklarda Söke -Aydın yolunda mutlaka Çöp-şiş yemeye de uğrayın ve yayık ayranı için. Yolun devamında ne var? Didim tatil beldesi, sakin mekanı, Bodrum Türkiye'nin Saint Tropez'i. Bodrum'u anlatmaya kalkmak  çok gereksiz olur.
   Peki siz bunları öğrenmez miydiniz de, ben size niye anlattım?Tabi ki kendiniz en basiti internetten öğrenebildiniz.Ben sadece ufak hatırlatmalar tüyolar verdim.Bir çok yerde arkadaşlarımla anılarım.Bu anlattığım yerlere genç arkadaşlarınızla mutlaka gidin. Ama bir kaç arkadaşınızla grup olarak gidin. Ne olaylar ne olaylar, anılar. Allah'a şükür benim kiler güzel bitti. Emin grup olarak gidin . Tadı o zaman çıkıyor.Emin olun ömür boyu anlatırsınız, sıkılmadan.Bir de hep gidin gençliği hissedin.
    İşte böyle, anlatığım yerlerden ya da bildiğiniz yerlerden birine giderseniz, eğlenceyi,tatili, yolculuğu, kültürü, yemeği, aşkı, sevgiyi, mutluluğu, sakinliği, heyecanı hepsini Ege'de bulur yaşar acısıyla tatlısıyla "Kalbiniz Ege'de Kalır" ve hep Ege'ye dönmek için bir bahane ararsınız.
    İzmir'in yetiştirdiği, İspanyol asıllı İzmirli Yahudi şarkıcı Dario Moreno'nu şarkısı yayınladım, azıcık İzmir'e dolayısıyla Ege'ye biraz ısının diye. Şimdi esas şarkı ile veda ediyorum.

4 comments:

Blogger Bolat said...

Kalbin Ege'de kalmaması mümkün mü! karadenizde yetişmiş bir insan olarak benim gözümde Ege insanı ve Ege coğrafyası farklı yerdedir. Bu arada Ladino Yahudi böreği olan ve sadece İzmir'li Boyoz'un bir yahudi yemeği olduğunu bilmiyordum. sayenizde öğrendim. Teşekkürler. İzmir canım İzmir hele Bostanlı o biçim memleket :)

EVREN KONAKÇI said...

Hocam ben teşekkür ederim yorum yazdınız için.Bende Karadeniz'e hayranım.Az da olsa ve tam göbeğinden olmasa da Karadenizlilik var. Oraları görmüş -batısından doğusuna- ve hayran olmuş biriyim. Tavsiye yolunuz İzmir'e düşürse boyoz en güzel sabah kahvaltısında gider. Yanında mutlaka ve sadece haşlanmış yumurta ve çay.

Blogger Bolat said...

Eylülde bir iş ziyareti için ordayız :) tavsiyelere uyacağım :)

EVREN KONAKÇI said...

Umarım mahcup olmam. İzmir ve çevresi için farklı bir şeyler görmek isterseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...