Translator

Monday, November 19, 2012

Türkiye Nasıl Bir Araba Yapmalı?

    Arabalar  uzmanlık alanım değil.Sadece çocukken araba dergilerinden, zamanla araba kullanmaya başlayınca arabalar hakkında bilgi edindim. Bir de Üniversite yıllarında okurken Ankaralı  arkadaşlarımın ilgisi nedeniyle "sanayiye" gide_gele:) arabalar hakkında az buçuk bir şeyler öğrendim.
    Dedim ya uzmanlık alanım değil ama  sadece vatandaş olarak ülkenin geleceğini ilgilendiren, Türkiye'nin araba yapma konusunda bir şeyler söylemek istiyorum.Türkiye Araba Yapar Mı? Yukarıda yazdığım gibi sanayiye gide-gele, Türkiye deki sanayideki ustaların bile araba için üretilen parçalardan  rahat rahat arabalar yaparlar. Tabi burada usta kavramı klasik bir tabir. Teknisyeninden mühendislerine kadar herkes işin içinde. Türkiye Araba Yapar.
     Ama sorulan soru hep Türkiye Araba Yapar Mı? Yaptıktan sonra servisi, pazarlaması vesairesi tartışılıyor. Birde şunu söylemek lazım örnek olarak. Türkiye'de %100 yerli otomobil servis için yan sanayi değilde orijinal servise götüreni döverler:) Çünkü marka arabaları yarına fiyatına  bakım yapan sanayilere götürüyorlar.
     Dolayısıyla sorulması gereken şu. Türkiye hangi strateji ile nasıl bir araba yapmalı? Bu soru kısmen üstü kapalı ekonomi sınıfı araba denildi? Biz bu tür bir arabayı üretince Türkiye'de bu sınıfa dair üretim yapan yabancı marka ve ithal ettiğimiz yabancı firmaların takınacağı ekonomik ve politik tavır nedir? Birde yabancı markaların yan sanayi olarak ürettikleri parçalar bakımında  değerlendirme yaptığımızda da tavır takınacaklardır. Kendi kendimize yeni yeni rakipler yaratıp kendimiz zora sokarız.
      Bence, yapacaksak tam yapmalıyız. Yani Türkiye araba yapacaksak gelecek 10 -15 yıla damgasını vuracak bir araba yapmalıyız. Muhtemelen gülümsemişsinizdir! Daha normalini yapmak için bile düşünülürken geleceğe dair damga vuracak araba nasıl yapılacak. Bunu için gerekli alt yapı ve teknoloji var mı? Tartışılacaksa araba yapılması için bu yapılması gerekir.
      

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...