Translator

Wednesday, August 15, 2012

Sesleriyle Hayat Verenler

Resim Yurt Gazetesinden alınmıştır.
      80'li yıllar Amerikan dizilerinin ülkemizde çok popüler oldukları yıllardı. Amerikan dizilerine çok meraklıydık.Çünkü ülkemizde gelişmişlik düzeyi yoktu ve o büyülü dünya bizi etkiliyordu. Birde yurtdışına gidip-gelen insanların anlattıkları vardı. İşte o anlatılanları televizyonda görmek bizi daha çok etkiliyordu. Peki hayranlığımız sağlayan tek sebep bumuydu?
     Amerikan dizilerinin de Türk insanlarının ağzına sakız olmuş iyi ve kötü karakterleri oynayan bir çok oyuncu oldu. Onları adete ailemizden bir olarak görüyorduk Neden peki? Nedeni şu: Onları seslediren tiyatro ya da ses sanatçılarımızdı. İşte bence hayranlığımızın bir nedeni buydu. Tabi ki o sesler Amerikan filmlerini de seslendiyordu ama biz daha çok Televizyon Dizilerinden aşina oluyorduk.Bir çok seslendirme yapan tiyatrocumuz var. Hepsini yazamam.( Bilmediğimden değil) Onlardan bir tanesi bugün hayatını kaybeden Müşfik Kenter. Zaten bu yazıyada O'nun için yazıyorum.
      Son yıllarda bazı filmlerin seslendirmesini yapan insanlar çok popüler olmalarından dolayısıyla çok revaçta oluyorlar. Ama TRT dizilerini seslendirenleri unutmamak lazım. Müşfik Kenter birçok dizi, televizyon, reklam filmi ve tabi ki şiir seslendirmiştir.Benim için en hatırda kalan TRT de ALF dizisindeki Alf adındaki uzaylı yaratığı seslendirmesiydi. Biraz kendi üslubu ve tarzıyla. Müthişti.Komedi diziydi ve Müşfik Kenterin o ruh okşayıcı ve olgun sesi inanılmaz bir şekilde ALF karakterine komiklik kazandırıyordu.Ayrıca Alf bir kedi düşmanıydı:)İyi ki seni dinlemişim ve seyretmişim.

Not: Tabi ki dizilerin orijinal metinlerini çeviren çevirmenlerin emeklerini ve güzel çevirilerini unutmamak lazım.

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...