Translator

Saturday, August 18, 2012

Satış Yaparken Müşteriyi Etkilemek

   Bir ürünün, pazarlamasını ve akabinde satılmasını sağlamak çok kolay değildir. Alıcıya ya da yerine göre satılacak ürünün özelliklerini sayarsınız ve fiyat sunumu  gibi bir takım ve başka uygulamalar yaparsınız.Bir de "kendi taktiklerinizi" uygularsınız.
   Akademik olarak öğrendiğimiz pazarlama ve satış özellikleri bellidir. Kendi taktiğimiz yani tecrübe ile öğrendiğimiz taktikler nelerdir? Onlar satış temsilcisinin gittiği firmaya ya da kişiye göre değişir.Bununla ilgili bir örnek hikaye anlatayım. Bu hikayeyi "İşletme Yönetimine Giriş" dersi hocamız anlatmıştı.Hocalık yapmaya başlamadan önce iş hayatının başında daha çok gençken çalıştığı  firmanın  ürün tanıtımını yapmak ve satışını gerçekleştirmek için bir firmaya çalışma arkadaşıyla beraber ziyaret gerçekleştirmişler.  Firma zamanın en büyük firmalarından bir tanesi. Günde birkaç pazarlama temsilcisi gidip ürün pazarlıyor ve pazarlama temsilcisi dinlemek o firmanın rutin işlerinden.
   Hoca ve partneri, müdürün odasına girmişler, selamlaşmışlar, oturmuşlar ve başlamışlar ürünü anlatmaya. Fakat müdür oralı değil.Onlarla ilgilenmeyip önündeki dosyalarla ilgileniyormuş ve bir türlü ilgisini çekemiyorlarmış.Baktılar olmuyor, "ne yapalım" diye, düşünmüşler. Hocanın aklına, idari binadan içeri girerken, binanın önündeki  küçük bahçe de gördüğü çok güzel güller gelmiş. Şansını denemiş.Hoca, "binanın önünde ki güllerde çok güzel" demiş ve müdür bir anda kafasını kaldırıp, gülleri sever misiniz? diye sormuş. Hoca yanındaki partnerine bakar ve "çok severim" demiş "babam da yetiştirir" demiş.Yani beyaz yalan söylemiş.(Güllerin güzel olduğu hariç). Müdür meğerse gül hastasıymış.Güllere de o bakıyormuş  ve başlamış gül muhabbeti.
   Velhasıl  muhabbetin sonuna gelinmiş ve Hoca "bizim ürün der"... Müdür "tamam tamam bırakın  numuneyi biz sizi ararız" demiş ve sonra satış gerçekleşmiş.
    Hoca söyle bağlamıştı: "Var olanı değil, mutlaka alıcının dikkatini çekecek bir şeklide ürünü anlatın ve şansınızı zorlayın. Çünkü sizden önce veya sizden sonra mutlaka birileri bir ürün tanıtmaya gelmiş veya gelecektir.Rutin bir iş olacaktır. O yüzden alıcının ve kendinizin satıcı olarak, insan olduğunu unutmayın, doğal ve bilgili olun".

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...