Translator

Wednesday, November 2, 2011

Diyojen (Diogenes)'den Uyarlama ( Adalet )

     Filozof Diyojen bir gün gündüz vakti elinde fenerle sokakta dolaşıyormuş ve insanlar O'na sormuş "Ne arıyorsun" ? diye. O'da "dürüst insan arıyorum" demiş. Bunu "Adalet arıyorum " diye biliriz. Çünkü Türkiye'de yıllardan beri süren HUKUKSUZLUĞUN yani HUKUK MU GUGUK MU  söyleminin ayyuka çıktığı dönemden geçiyoruz. Rusya'dan beter bir durumdayız. Niye Rusya bilmiyorum.
     Aslında Hukuk taa yıllar önceden yara almaya başlamıştı ve tedavi edilmediği için buralara geldi. Rüşvet, Baskı, Adam Kayırma sürekli güçlüden nüfuzlu  insandan yana olma, Türk Hukuk'unda iltihaplı yaralar oluşturdu.Biz Hukuku eski Türk Filmlerindeki Rahmetli Usta Oyuncu Hulusi Kentmen gibi kişiler tarafından dağıtıldığını zannediyoruz değil mi? Hiç de öyle değil.
   Peki bunların sorumlusu kim? Herkes. Ama en çok işin içinde olanlar.Yargıda bir haksızlık oldu mu ki bunu yapanlar Hakimler, savcılar vs... "onlara laf söylemeyin, kol kırılır yen içinde kalır" der, Yargının içindekiler ya da bunlardan nemalananlar. (Tabi ki parasal anlamda değil.)Çürük Elmaları ayıklamayı hiç düşünmezler. Barolar "Yargıyı Yargıya bırakın" der. Bir kısım Çakma Cumhuriyetçiler "Yargıyı ellemeyin" der. Bir kısım vurdum duymazlar "bana bir şey olmaz" diyenler. Halbuki Hukuk herkes için lazım ve bir gün onları da bulur. Onları bulmazsa çoluğunu çocuğunu bulur.
    İnsanlar hukuksuzluk deyince malum Türkiye'nin en çok gündeminde olan davalardan bahsediyor. Ergenekon Balyoz vs...Onlar kendilerini kurtarır.Peki güçsüzler, gariban insanlar için hukuk.Yakın Hukuk Tarihinde en çok gündeme gelen "Baklavacı Çocuklar"davası. Aslan gibi yatıp çıktılar. Ama hayatlarından çalındı. N.Ç. nin davası ayrı bir rezillik skandal dava. Daha niceleri niceleri niceleri... Hukuk herkese lazım olduğu için esas bu davalara kol kanat gerilmeli. Diğerleri nasıl olsa çözülür. Çünkü halkın hukukuna sahip çıkılmazsa, diğerlerine halk sahip çıkmaz. O yüzden kimse parasına, gücüne güveneler, etliye sütlüye dokunmayanlar bana bir şey olmaz demesinler.
     Sonuç olarak, böyle giderse Filozof Diyojen gibi elimizde Fenerle Adalet mi arayacağız? Yoksa herkes kendi adaletini verecek duruma mı gelecek?

Güncel bir not: Cumhuriyetçi kavramını yazdığım tarihten önce kiler için kullandım. Fetö yargıyı tam ele geçirmemişken! 

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...