Translator

Friday, January 22, 2016

Organik Spor

   Kalp krizi Mustafa Koç'un vefatıyla haberlerde tekrar gündeme geldi . Özellikle genç denilebilecek yaşta olması sebebiyle. Daha önce genç insanların spor yaparken yine özellikle halı saha futbol maçlarında ölen insanlar gibi.
    Spor yapmak ile egzersizi karışıtırıyor gibiyiz. Spor yapmak ciddi bir iştir. Ortaokulda başlamış olduğum  lisanslı sporculukta (basketbol) bunu  anladım. Bizi basit bir sağlık kontrolünden geçirip (aile rızası ve kendi isteğimiz ile) lisans çıkarıp basketbol oynamaya başlamıştım. Tabii o zaman ne olacak mantığı ile spor yapmaya başladık. Halbuki böyle olmaması gerektiği daha sonraki yıllarda anlamaya başlıyorsunuz. Ciddi sağlık kontrolünde geçmesi lazım çocukların.
    Bu bizim milletin sağlık kontrolune kadar duyarsız olduğunu göstergesi aynı zamanda. Bilgim yok ama hala böyle olduğunu düşünüyorum.(okullarda) Baktığımız zaman kalp krizinden ölüm haberlerine, bu net görülülebiliyor.Peki neden baalığı organik spor koydum?
    Herşeyin organiği son yıllarda moda olduğu için bende bu başlığı koydum.Çünkü zaten yok böyle spor, yok kardiyo spor, yok öyle spor diye birtakım spor yapma teknikleri var. Aslında bunlara "egzersiz" denmesi gerekiyor. Çünkü başta söyledğiim gibi spor ciddi iştir.  Ne uzman eşliğinde yapsanız bile. Sosyal medyada gezinirken bazı insnaları six pack yapacağım diye girdikleri halleri görüyorum ki bunun sadece sporla olmadığına inanıyorum!!!. Bunun ileriki yaşalarda olumsuz etki getireceği kesindir.
    Diğer bir konu gazeteleren okuduğum Mustafa Koç'un koşu bandında kalp krizi geçirdiği.Merhum Özal ( şaibeli ölüm ayrı bir konu) koşu bandında spor yaparken kalp krizi geçirmesi. Belki ünlü olmayan insanlarında bu şekilde ölümüş olasılığı. Tek sonuç çıkıyor kalp hastası ( ameliyat olmuş olanlar bile) spor yapmamalı. Hele ki koşu bandına çıkmammalı. Koşu bandı bence profesyonel sporcular içindir.Diğer taraftan bilgim ve araştırmam yok ama koşu bandının elektirkli olması negatif bir etki yapıyormudur? Bir duyum olarak kalp kapakçığı rahatsızlığı olanlara elektirkli fizik tedaviyi  uygun görmüyor bazı kardiyolog.
      Belirli yaşlardaki yada spor  değil egzersizi tercih etmeli.Yürüyüş, hafif ağırlık kaldırma, (kasları diri tutmak için), yine imkanı olanlar için yüzme en uygun olanlarıdır. İlla ter atmak isteniyorsa özel kıyafet ya da biraz kalın giyinip yürüyüşe ter atılabilir. Bunlara da bana göre organik spor "egzersiz" denilebilir.

1 comment:

Begonvilli Ev said...

Evet, kesinlikle katılıyorum. Bir şeyler yapmaya çalışan ama kendimize uygun olanı, dozunda yapmayı beceremeyen bir toplumuz. Her yaşın, her insanın kendine özgü aktiviteleri dozunda ve dengeli yapılmalı. Bizler bir şeylerden etkilenip abartan, sonra da çabuk bırakan insanlarız. Şu kilo verme amaçlı rejimler de öyle değil mi? Benim gözlemim bu. Oysa süreklilik ve kişiye özellik önemli. Sporda da bu böyle.

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...