Translator

Saturday, July 18, 2015

Arda Turan Transferi (Pazarlama)

      Öncelikle Arda Turan'nı Barcelona'ya transferinden dolayı kutlamak lazım. Azmin, çalışmanın ve kariyerini doğru stratejilendirmesinin sonucunu aldı. Bundan dolayı sporcu olmak isteyen çocuklara ve gençlere iyi bir örnek oldu.
      Size Arda'nın Barcelona transferini futbol (teknik) açısından değil, pazarlama açısından değerlendirme yapmaya çalışacağım.Biliyorsunuz ünlü futbolculara büyük firmalar sponsor oluyor ve onlara günlük hayatta da markalarını kullanmaları için bedeller ödüyorlar ya da onlar adına ürün bastırıyorlar.Bunun tipik örneği daha doğrusu en iyi örneği Michael Jordan ve Nike çalışmasıdır.Michael Jordan adına üretilen hem Nike amblemli  hem de Jordan amblemli kıyafetler, ayakkabılar vs... Bu pazarlama yöntemi,  bilinen bir yöntem.
      Arda Turan yukarıda da bahsettiğim gibi çalışarak adım adım zirveye çıktı. Peki Arda'nın bu başarısında ve bunun getirdiği şöhretin daha da büyütülmesinde (tabiki Arda Turan'ın haberi yoktur) takımlara sponsor olan firmaların katkısı nedir? Arda Turan'ın Barcelona'da oynaması, reklamını yapacak büyük firmalar için harika bir fırsat. Tabikide Türkiye pazarına girmek isteyen  ya da  Barcelona  ile Dünya pazarına açılmak ya da en azında Avrupa pazarında daha fazla söz sahibi olmak isteyen (hele ki takımda birde Türk oyuncu olursa harika bir bütünlük) Türk firmalar içinde harika bir fırsat. Öz olarak Arda'yı transfer ederken, Arda'nın pazarlama gücünden de yararlanılacağı düşünülmüş müdür Barcelona yönetimi tarafından? Çünkü Atletico Madrid'de oynarken, Azerbaycan hükümetinin ( kardeş ülke) sponsor olması sebepleri arasında Arda'nın Atletico'da oynamasıymış!
      Diğer taraftan, Barcelona'ya ilk önceTürk Hava Yollarının ve sonra Beko'nun, bir Türk futbolcunun olmadığı takıma sponsor olması, Arda'nın oraya (dilerim futbol mesleğinin sonuna kadar orada oynar) transfer olması ile de daha bir anlam kazandı.(mı)?
      Sonuç olarak Arda pazarlamanın neresinde? Arda'nın Barcelona'ya transferi bir pazarlama ürünü olduğunu ortaya koyar mı? Bunun cevap şimdilik Barcelona'ya transfer olmasıdır. O, artık bir yıldızdır. Bunun devam etmesi bundan sonra Arda'nın göstereceği performansa bağlı.Başarılar Arda Turan.

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...