Translator

Wednesday, September 5, 2012

Blog(çuluk) Ölüyor Mu?

  Son günlerde twitter üzerinden takip ettiğim yabancı kişi ve sosyal medya ile ilgili yayın yapan kuruluş twitdaşlarımın bağlantı verdikleri sayfalarına bağlandığımda başlıkla ilgili yazılara rastlıyorum. Blogging Is Dead. (Bloglama Ölüyor). Başlık olarak Blogçuluğu tercih ettim Türkçe!!! olsun diye.
Resim yazısı ekle
   Bloglama Türkiye'de hızla artmakta. Fakat biz ya da bazılarımız Dünya'yı maalesef  geriden takip ettiği için bu "bloglama ölüyor" tartışmasını daha yaşamıyoruz.Bloglama harika bir şey.İnsanların düşüncelerini, duygularını, bilgilerini paylaşması için harika bir alan. Aslında bir nevi resmi web sitesi gibi de kullanılabilir.Fakat ciddi zaman ayırmak gerekli. Hayatımızın gerçek yaşamından zaman ayırıp, sanal sosyal yaşamımıza zaman kaydırmak gerekli olabilir. Bloglamadaki ileri ülkeler bunu tartışıyor. Çünkü bloglamaya belli aralık verdiğimiz zaman bloglamadan uzaklaşabiliyor yada konulara hakim olmuyorsunuz.(Buna tek konu üzerinde yazanlarda dahil.) Yazdıklarınız bir manası kalmıyor.
    Şimdilerde bloglamadan çok yapılması gerekenin yayıncılık olması gerektiğini ve bloglama sürelerininde kısaltılması gerektiğini tartışılıyor ve sürekli güncel konuların yazılması gerektiğin savunuluyor. Bende bilmeden olaya böyle bakmıştım. Hakkımda ya da cv yazarken  hobilerim ve yada uğraşlarım arasına  "amatör yayıncılık" diye yazıyorum. Gerçi ne kadar uyuyorum bu tanıma bilmiyorum.Sanırım bloglama artık daha fazla kişiselleşip ciddi bir "yayıncılık" alanı haline dönüşüp herkesin her şeyden anında haber almasına dönüşecek.
    Dünya bunu tartışıyor. Bazı ülkelerde sosyal medyaya ciddi müdahaleler  yapılıyor yapılmaya hazırlanılıyor. Artık herkes yayıncı olarak bu işten sıyrılabilir.Yasaların korunması altına girebilir. Bu gerekli. Türkiye'de bloggerlar yayıncı sayılmıyor. Yani bir gazetecinin yazdığını siz yazarsanız basın özgürlüğü ya da ifade özgürlüğü gibi algılanmayıp cezai yaptırımı farklı ve ağıt olabilir.
    Hangi alanda olursa olsun bloglama yayıncılık mantığında dönüşmeli ve bu şeklide varlığını korumalı ve geniş kitleler ilgi alanları olmasa bile her şeyden haberdar ve bilgi sahibi olmalı.
   
   

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...