Translator

Wednesday, May 23, 2012

Onur ve Lanet

  Dünya bir denge üzerine kurulmuştur. Bu denge adalettir. Bu yüzden her canlının bir adalet anlayışı vardır.Hayvanlar içinde insanlar içinde.
  Hayvanlar, kendi cinsleri arasındaki adalet dengesini iç güdüsel olarak bir şeklide çözüyorlar.Bu bazen ölümcül olsa da. Doğal ortamda buna yapacak bir şey yok çünkü bu onların doğası.Diğer hayvan cinsleriyle de bu adaleti veya adaletsizliği çözüyorlar. 
  Peki ya insanlar ve hayvanlar. İşte orada duruma göre adalet dengesi değişiyor. Orman kanunlarının olduğu bir doğal ortam yaşanıyorsa (dağılık, ormnalık yani çağdaş yaşmadan uzak bir yerde yani vahşi ortamda) işte orada gücü gücü yetene. Bazen hayvanlar bazen insanlar adalet savaşını kazanıyor. Çağdaş yaşamın olduğu yerde  kanunlar dengeyi korur. Burada kanunlar genelde hayvanlar lehine uygulanması gerekir. Çünkü onlar çağdaş yaşamın aciz varlıklarıdır. Çağdaş yaşamda onlara yaşam hakkı pek verilmemiştir.Dünya'da hayvan haklarını çok iyi koruyan bir çok ülkeler var. Türkiye, yavaş da olsa bu ülkeler arasına umarım girecek.
  Diğer taraftan insanları arasındaki hukuk . Belkide en önemlisi bu. Çünkü adalet demek, insan için aynı zamanda "Onur" demek. Adalette insanlar maddi olarak bir şeyler kaybedebilir. Bu bazen çok kötü olabilir. Ama kimse onurunu kaybetmek istemez. Adalet yerini bulsun diye savaşır. Adalet çoğunlukla güçlü insanların güçsüz insanlara karşı kazandığı zafer olarak adlandırılsa da bir "lanettir". 
  Geçmiş Dünya tarihine baksanız da, bütün dini söylemler baksanız da, güçlünün güçsüzü haksız yere adaletsizce ezmesi hep "lanetlenmiştir".
   Bu yüzden insan Onuruyla asla oynanmamalı. Yoksa adaletsizlik bir gün mutlaka duvara toslar ve o duvarı yıkar.

2 comments:

Nini Nileud said...

Ben de seninle aynı temennilerdeydim hayvan haklarının korunmasına dair, ta ki geçen haftasonu bir panele katılana kadar... kaç gündür o panelde öğrendiklerimi yazacağım ama beceremiyorum. içim acıyor. sevmiyorum insanları. en onurlusu bile onursuz geliyor artık gözüme:(

EVREN KONAKÇI said...

maalesef:(

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...