Translator

Wednesday, May 30, 2012

Dijitalizm ve Humanizm

  Dijital artık hayatımıza iyice yerleşti. Nedir dijital ? Basit anlatımla, teknolojinin alt yapısı.Daha basit anlatımla hayatımızda bulunan bütün elektronik makineler. Dijital son 20 yılda atılım yapıp, son 10 yılda hayatımızda neredeyse tamamiyle var olmaya başladı. Çünkü hayatımı kolaylaştırdı, sadeleştirdi. Zamanın kıymetli olduğu bu zamanda, bizim için kendimize her anlamda daha fazla zaman ayırmamıza sebep oldu.
  Peki bir sonraki adım nedir? Dijital nereye gidiyor? Bir çok alan ad bize teknoloji sundu.Harika buluş oldu. Ama en önemli atılımı, haberleşme alanında yaptı. Çünkü uluslararası iletişimi kolaylaştırdığı gibi ucuzlaştırdı ve diğer ülkelerden insanlarla iletişim kurmamızı sağladı. Bunu ticari, kültürel sosyal alanlarda yaptı. En iyi alanı da sosyal alada yani sosyal medyada yaptı. Yeni insanlar yaratığı ya da insanlar kendi sosyal alanlarını yarattı. Kişilik oluşturdu, kişiler yarattı.
  Peki bir  daha soralım. Nereye gidiyor dijital? İnsan bunun neresinde? Dijitale bu kadar bağımlı olmak doğru mu? Birileri bizi, zorla bu dijital hayata mı yönlendiriyor? Yoksa biz her geçen gün bunu daha çok mu arzuluyoruz? Humanizm artık Dijitalizm mi oluyor? Dijital,  insanlar artık yorulmadan bazı şeyleri yapmasnı sağlayarak aslında insanların yetisini mi kaybettiriyor?
   İşte bir örnek.Uzakdoğulu yeni "Pop İkonu " Hatsune Miku. Bir "Hologram" . Sadece O dijital.Hayranları, O şarkı söylerken müzik aletlerini çalanlar ve konser verdiği yer, hepsi "Gerçek".
   Sonuç olarak, İnsanlık nereye doğru gidiyor? İyiye mi, kötü ye mi? Çünkü dijitalin yararları olduğu kadar zararları da var. O da başka bir yazıya.

2 comments:

Blogger Bolat said...

Güzel bir eleştiri, tebrikler.

EVREN KONAKÇI said...

Çok teşekkürler.

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...