Translator

Tuesday, March 13, 2012

Aşçılık ve Türk Mutfağı

     Aşçılık, çok güzel ve önemli mesleklerden biri. Mezun olduğum yıllarda (2003) böyle bir düşüncem vardı.O yıllarda Türkiye'de ne okul vardı tam anlamıyla, ne de bu kadar popülerdi.Mutfak dersi almıştık.Ama tam anlamıyla aşçı değildik.
     Yemek yapmak çok zevkli.Özellikle güzel bir mutfak ve güzel malzemeler varsa harika bir şey.Hareketli, yorucu, disiplinli ama eğlenceli.Önünüze gelen malzemelerden bir şey yaratmak, bunları insanların beğenisine sunmak ve beğenilmesi muhteşem.En başarılı olduğum derslerden biriydi.Stajlarımdan bir tanesini Bilkent Hotel Mutfağında yapmıştım.
     Üniversite'de iken, birçok Mutfak Kültürünün yemeğini temel düzeyde öğrenmiş ve yapmıştık.En beğendim mutfak kültür tabi ki  Türk Mutfağı.Çünkü çok muazzam güzel ve çeşitli.
     Türkiye'de son yıllarda yoğun bir ilgi var, Aşçılık Mesleğine.Fakat Türk Mutfağını geliştirmeye önem veren pek yok. Bizim Mutfağımız zengin fakat geçmişten gelen zorluklar ve yokluklar içinde yaşayan bir halk olmamız ve Yemeğin bizim için damak keyif yapmaktan çok,karın doyuran bir nimet olması (doğal olarak) yemeklerimizle pek fazla oynamamız sanki pek hoş karşılanmamış.Yani yemeklerimiz çeşitlendirilmemiş.Mesela Kuru fasulye.Sucuklu, pastırmalı gibi... Dahası yok. Et yemeklerimiz keza öyle. Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Balık yemeklerimiz öyle. Ot ve sebze yemeklerimiz öyle.
     Diplomalı yetişen aşçılarımız ve şimdi televizyonlarda gördüğümüz popüler aşçılar bunlara daha fazla önem vermeli ve bu yemekler geliştirmeli. 

No comments:

Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...