Translator

Monday, April 29, 2013

Türkiye'de Olimpiyatlara İlgi Olur Mu?

      Biliyorsunuz son yıllarda Türkiye Olimpiyatları almak için yoğun çalışma gösteriyor. Her seferinde ucundan dönüyoruz "ha şimdi alacağız" diye. Peki, her gelen hükumetin çalışma göstermesi yeterli mi? Milletin ilgisi ne olmalı?
     Olimpiyatlarla çok yakından ilgilen ünlü bir  köşe yazarımız zamanında bundan bahsetmişti, "Olimpiyatlara vatandaşın ilgisi ne olacak"? diye. Vatandaş bu duruma hazır mı, Türk halkı spor ne kadar ilgi? soruların da sormuştu. Özellikle Uluslararası spor yarışmalarına vatandaşların ilgisi pek yok. Sadece popüler sporlara Peki benim nereden aklıma geldi?Türkiye Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Yarışmasından. Son iki yılın Türkiye İzmir etabının kısa videolarını yayınladım. Bu yarışmaların izlerken Halkın ilgisi çok yoğun değil. Özellikle geçiş yapılan yerlerde. Bilinçsizce toplanılmış bir kalabalık var?
     Diğer taraftan böyle uluslararası önemli bir organizasyonun varlığından kimsenin haberinin olmaması. (Mesela farklı konudan küçük bir örnek. Geçen günlerde "Expo 2020 İzmir" ile igli bir anket yapılmış ve halkın bi'haber olduğu ortaya çıkmış.) Bu da ayrı bir konu. Böyle  organizasyoların televizyonlarda, gazetelerde sadece başlarken ve biterken duyuru yapılmasını yani haber yapılması çok komik. Dolayısı ile sadece suçu vatandaşa atmayalım.Sadece Olimpiyatları alıp ülkemize turist gelmesini beklemek çok garip olur. Halkın ilgisinin de olması lazım .Yoksa bu tür organizasyonlar seyircisiz olursa ya da istenilen yoğunluk olmazsa  çok yararsız olur.Size Bisiklet turununİzmir bölümünün bu seneki kısa videosunu da yayınlıyorum.İyi seyirler

Tuesday, April 16, 2013

Fazıl Say Mı Adalet Mi?

      Ayrıntıya girmeme gerek yok, hepiniz konuyu biliyorsunuz. Zaten başlıkta anlatıyor.Son günlerin mahkemem kararı ile alevlen Fazı Say kararı. Peki olay Fazıl Say olayı  mı, Adalet olayı mı?
      Medya'da, Soysal Medya'da ve tabi ki siyasette bugün itibariyle konuşuldu. "Demokrasi yara aldı"!, "düşünce özgürlüğüne kilit vuruldu"!, "her şey yalan mı"!, "Sanatçıya bu ceza verilir mi"! "Muhalif olduğu için verildi"! gibi laflar edildi.Konuya hukuk açısında hiç bakılmadı.Hukukçu değilim ama zorun olarak hukuku yaşamış biriyim.Olayı bu bakımdan değerlendirmek istiyorum. Ki bence doğrusuda bu; adalete ulaşmak istiyorsak.
       Türkiye'de adalet var mı ya da Türkiye'de adalet iyi işliyor mu?Bu soruları sormak bu yolla cevap aramak lazım, Fazıl Say kararı mı doğru mu, değil mi?Çünkü yargılama sürecini veya kararı Sanatçıya bu karar verilir mi dersek adalet açısından toplumda ayrıcalıklı kesim yaratmış olur.Bu sanatçı açısında değil, iş adamı, bürokrat, popüler kişilik ya da nüfuslu insan gibi...Fazıl Say'ın dediklerini sıradan insan söylerse ne olacak? Sıradan insanlar aptal mı ya da çok mu cahil de, istediklerini söylemeye hakları yok.Bende insanım, bende bir şeyler söylemek istiyorum diyen insana  kariyerin kadar mı konuş diyeceğiz. Ama oy isterken, "bak haksızlığı görmüyor musun sen de bir şey söyle" ya da "susma sustukça sıra sana gelecek" dediğimiz insanlar o insanlar ya da biziz.Olaya bu açıdan bakmak lazım. Kimsenin düşünce özgürlüğü yok mu ya da kimse için adalet yok mu? Adaletsiz herkese olduğunda da konuşmalıyız. Yakın tarihin "baklavacı çocuklar" ve "N.Ç" kararlarını ve benzeri davaları hatırlayalım. N.Ç. davası o kadar değil ama diğer davarlarda hep susuldu. Diyebilirsiniz bu dava Siyasi. Peki diğer davalar ne? Orada hangi, güç vardı. Ben söyleyeyim "Güçsüzlük Gücü"Adalet her hangi bir şekilde güçsüzler içinde işleseydi yani kamuoyunda rahatsızlık yaratmayacak adil kararlar olsaydı, bu tür davalar da kamu oyunda şüphe uyandırmazdı.
        Adalet hepimize lazım. Şu ve veya bu kişiler üzerinde olaya bakarsak yanılırız. Adalet açısından bakarsak adaletimiz sağlamlaştırır ve sağlıklı bir adalet yapısına kavuşuruz.

Friday, April 12, 2013

Takipçilerim Blogdaşlarım Change.org

     Sevgili takipçilerim ve blogdaslarım, bu yazıyı sizin duyarlılığınız için yazıyorum. Change.org bir sosyal duyarlılık sitesi var. Bu site 196 ülkede 20 milyon üyesi olan bir site. Dünya genelinde ve yerel olarak imza kampanyaları başlatan daha çok üye olan şahısların etkisiyle imza kampanyası başlatan bir site. Siteye üye olan kişiler çevresel ekonomik sosyal olarak olumsuz her konuda  bir imza kampanyası başlatabiliyor. İster hükumetlerin yasalarına karşı ister yerel ve uluslararası resmi, sivil toplum veya büyük ölçekli şirketlere karşı imza kampanyası yapabiliyorsunuz.Kampanya şartları detaylı olarak sitede var
   Türkiye'de de bir çok imza kampanyası başlatıldı. Sizden istediğim bu siteyi ziyaret etmeniz eğer uygun bulursanız üye olmanız.Bu sitelerde başlatılan kampanyalara imza atmanız.Hepinize şimdiden teşekkürler. 

Saturday, April 6, 2013

İZMİR'DE SAKLI CENNET!

      Yürüyüş yapmak insanin sağlığı açısından cok faydalıdır.Hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak iyi gelir. Fizik olarak, kilo vermenize, nefes almanızın düzene girmesine, kaslarınızın ve eklemlerinizin çalışmasına vesile olur.Hem yorulmanızda kendi elinizdedir.Oturup ara sıra dinlenebilirsiniz. Ruhsal olarakta rahatlamanızı sağlar. Kafanızdaki olumsuz şeyleri atmanıza ya da daha saglıklı düşünmenize sebep olur. Bunu da en güzel nerede  yaparsaniz cok güzel olur? İzmir'de deniz kenarında yapabilirsiniz. İyot kokusıyla  müthiş bir meditasyan olur.
     Peki şehre yakın olsun, Orman bir yer olsun derseniz size İzmir'de Saklı Cennetlerden biri olan Balçova barajına giden yolu önerebilirim.Issız bir yer değil, insanların haftasonu günün her saatinde oraya yürüyüşe gidilebiliyor. Etrafındaki otelleri  reklam olmasın diye belirtmiyorum. Bence uğramak lazım
     Diğer taraftan buraya cennet dedimde niye  ünlem işareti koydum. Sebebi kedicikler. Maalesef orada yaşayan çok kedi var.Oraya zamanında bırakılmışlar ve çoğalmışlar. Otellerin içinde de var. Şuan için o kedilerin orada olması  sanki terk edilmiş gibi olması insani üzüyor ki cennette üzgün olunmaz. O yüzden oraya yürüyüş yapmaya giderseniz yanınızda yiyecek bir şeyler götürürseniz kediler için iyi olur. Orası tam bir cennet olur. Hepinize tabiki gidebilenler için  Balçova Ilıca Baraj yolunu tavsiye ederim.


Diğer Yazılarım/My Other Articles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...